نابینایان چگونه از تکنولوژی بهره میبرند؟
آیا فناوریهای جدید پاسخگوی نیاز آنها میباشد؟
این عناوین و یا موضوعات دیگر،همه و همه علامت سوال بزرگی در ذهن ما ایجاد میکند.
نابینا به وجود آورد.
تکنولوژیهای امروزی با پیشرفتهای روز افزون این جهان پهناور، همواره به سمتی پیش میرود تا علاوه بر اینکه جوابی برای نیازهای بشر است، زندگی را نیز برای او آسان گرداند.
در همین راستا، به کارگیری انواع فناوریها برای افزایش توانایی افراد نابینا نه تنها یک دغدغه مهم برای افراد فعال در این حوزه شده، بلکه به یک مسئله مهم جهانی نیز تبدیل شده است.
از نظر آماری، در ایالات متحده، حدود 4/8 میلیون نفر مبتلا به اختلال بینایی هستند و این آمار در جهان، چیزی در حدود 253 میلیون نفر است. آیا فناوری میتواند به آنها کمک کند؟
همه افرادی که در زمینه تکنولوژی ویژه نابینایان مشغول به کاراند، همواره در تلاش بودهاند تا با استفاده از فناوریهایی گوناگون، از طریق حواس دیگر مانند: شنوایی و لامسه به این افراد کمک کنند تا بتوانند هرچه بهتر اطلاعات مفیدی را از محیط اطراف خود کسب کنند.
*فیس بوک
یکی از برترین فعالان در دنیای فناوری، شرکت فیس بوک است. این شرکت اخیرا ابزار جدیدی مخصوص نابینایان طراحی کرده تا کار و فعالیت را برای این گروه در شبکههای اجتماعی راحت تر کند.
این ابزار به گونهای عمل میکند که تک تک اجزای عکس به صورت کاملا شفاف برای کاربر نابینا توضیح داده شود. این ابزار نوظهور Automatic Alternative Text (AAT) نام گرفته است و از تکنولوژی تشخیص اشیاء بهره میبرد.
این تکنولوژی بر پایه یک شبکه عصبی تهیه شده و میلیاردها پارامتر دارد که با میلیونها مثال به آن آموزش داده شده است.
این نوع فناوری، سیستم، تصاویر و کلمات مربوط به حمل و نقل، طبیعت، ورزش، غذا و کلمات توصیفی، برای ظاهر عکس را تشخیص میدهد.
*تویوتا
همانطور که میدانید خودروهای برقی که چند سالی رواج یافته، روز به روز در حال رشد و توسعه است. این خودروها که کمترین نیاز را به راننده دارند، آینده روشنی را برای نابینایان به وجود آوردهاند.
علاوه بر آن، این شرکت به تولید یک گردنبند هوشمند دست یافته است که نابینایان با به همراه داشتن آن میتوانند از طریق فرمانهای صوتی یا دکمههای فیزیکی که روی گجت طراحی شدهاند، از محیط اطرافشان مطلع شوند و توسط آن از خیابان عبور کنند.
این گردنبند به دور شانه بسته میشود و دارای دوربین، بلندگو و موتور لرزاننده برای برقراری ارتباط میان کاربر و خود است.
تویوتا در ادامه روند این تولیدات قصد دارد تا با افزودن قابلیتهایی مانند: نقشه یابی، تشخیص اجسام و تشخیص چهره بر روی این گجت، دنیای جدیدی را در استفاده از تکنولوژی برای افراد نابینا به وجو آورد.
*توییتر
همانند بقیه فعالان در امر تکنولوژی، توییتر نیز با فعالیتهای خود سعی دارد از رقیبان خود جای نماند. تاپیش از این کاربران نابینا و کم بینا میتوانستند به کمک سیستم بریل، متون درج شده در توییتر را بخوانند، اما در حال حاضر سیستمی برای مشاهده و درک تصاویر در این شبکه اجتماعی برای این قبیل از افراد طراحی شده است.
کاربران توییتر میتوانند توضیحاتی را به دلخواه برای تصاویر ارسالی خود، پست کنند تا به وسیله آن افراد نابینا و کم بینا نیز بتوانند درکی از ماهیت این تصاویر داشته باشند.
کاربران میتوانند توضیحات خود را حداکثر تا 420 کاراکتر(حرف)، ارسال کنند و سپس این توضیحات توسط سیستمهای تعبیه شده برای افراد نابینا و کم بینا، خوانده میشود.
این گونه موتورهای جستجوگر راحت تر توییتها با مضامین و محتوای خاص را در اختیار علاقه مندان قرار میدهد.
*دستکش روباتیکی
محققان در دانشگاههای، نوادا، رینو و آرکانزاس، در سالهای اخیر طرحی را ارایه کردند که کمک شایان توجهی به افراد نابینا میکند. این تکنولوژی شامل یک دستکش روباتیک است که به افراد کمک میکند تا اجسامی را که لمس میکنند، ببینند.
این دستگاه به وسیله سنسورهای لمسی و درجه حرارت، درکنار دوربینی با وضوح بالا و میکروفن، این امکان را به وجود آورده است. نابینایان توسط این سیستم هوشمند قادر به شناسایی و حرکت اشیای موجود در محیط اطراف خود خواهند بود.
*ساعت هوشمند
این بار یک شرکت کرهای اقدام به طراحی یک ساعت هوشمند بریل مخصوص افراد نابینا کرده است. این دستگاه هوشمند دارای سلولهایی با نقاط تغییر کننده است و نیز میتواند کتابهای دیجیتال را برای کاربران خود به نمایش بگذارد.
این گجت هوشمند هر 5 روز یک بار شارژ میشود و امکان دریافت و ارسال پیامک و همچنین کوک کردن ساعت را برای کاربرانش به وجود آورده است.
*عصای هوشمند
دانشمندان و محققان فعال در رشته تکنولوژی عصای ویژه نابینایان را نیز هوشمند کردهاند. این نسل جدید از عصای هوشمند، مجهز به سیستم موقعیت یاب جهانی( (GPSکاربر نابینا و کم بینا را راهنمایی و به مقصد میرساند.
محققان عنوان XploRرا برای این فناوری برگزیدهاند. این دستگاه دارای فناوری تشخیص چهره است. بطوری که در این ابزار یک پایگاه اطلاعاتی نصب شده است که در آن انبوهی از تصاویر مربوط به دوستان و آشنایان کاربر در آن ذخیره شده و فرد نابینا و کم بینا از فاصله 10 متری میتواند فرد مورد نظر خود را تشخیص دهد.
*گجت پوشیدنی که از موانع اطلاع دارد!
این گجت با نام Guidesense توسط محققان مرکز تحقیقاتی فنی VTT فنلاند ساخته شده است. این دستگاه جعبهای شکل که مانند مانیتور ضربان قلب عمل میکند، به وسیله سنسورهای رادار موج سنج، قادر به شناسایی موانع( حتی شاخههای آویزان) در مسیر فرد است و هشدارهای خود را به صورت برخورد لرزشی و صدا به کاربر خود اطلاع میدهد.
در تستها، 92 درصد از افراد بیان کردند که توسط این دستگاه محیط اطراف خود را بهتر درک کردهاند، در حالی که 80 درصد افراد احساس اعتماد به نفس بیشتری به خود پیدا کردهاند.
طبق آمارهای اعلام شده حدود 11 درصد از جمعیت کشور را افراد دارای معلولیت، با درجات مختلف تشکیل میدهد. پس طبیعی است که چنین افرادی، نیازمند خدمات اختصاصی باشند.
سایت « توانیتو» همواره در این راستا پیش قدم بوده و با ارائه بهترین و جامع ترین خدمات، سعی در برطرف کردن نیاز این گروه از افراد جامعه دارد.
نتیجه گیری…
برخلاف گذشته، دیگر افراد دارای معلولیت، محدود نیستند. با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در دنیای امروزی و نیز وجود محققان و دانشمندان فعال در این حوزه، زندگی برای افراد نابینا و کم بینا، با کیفیت تر و راحت تر شده است. تحقیقات زیادی در حال انجام است تا زندگی برای افراد نابینا و کم بینا متحول شود.
چه میشد اگر امکان استفاده از فناوری برای بازگرداندن بینایی فرد، به طور واقعی وجود داشته باشد؟ شاید در حال حاضر این امکان عملی نباشد، ولی این ایده در حال نزدیک شدن به واقعیت است
با تشکر از مجموعه ی سایت«توانیتو»